Co říká stolice?

Co říká stolice?

Stolice nás může upozornit i na závažné onemocnění. Vylučování odpadních látek je jednou ze základních a zároveň nezbytných funkcí lidského těla. Vzhled a zápach samotné stolice nám přitom může mnohé prozradit o našem zdravotním stavu, včetně upozornění na závažné onemocnění.

Co muze obarvit stolici?

„Kromě konzumace zelených potravin, pálivých jídel, alkoholu, kávy či doplňků obsahujících chlorofyl může zelená barva stolice znamenat vážnější příčiny: otravu jídlem, ale také střevní zánět nebo syndrom dráždivého tračníku,“ upozorňuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Proč je řídká stolice?

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální látky. Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin.

Co značí úzká stolice?

Za normální je považován válcovitý tvar, stolice, která je úzká a velmi tenká může být podle některých expertů ukazatelem rakoviny tlustého střeva.

Co říká barva stolice?

Konzistence a barva stolice může být ovlivněna různými faktory, včetně stravy, hydratace a celkového zdravotního stavu. Potraviny bohaté na vlákninu obvykle vedou k tvorbě měkčí a pravidelnější stolice, zatímco určité potraviny, jako jsou červené maso nebo tmavě zelená zelenina, mohou ovlivnit její barvu.

Jak poznat špatnou stolici?

Jakmile je stolice ve formě tvrdých bobků, nebo hodně popraskaná, znamená to že zůstala ve střevě příliš dlouho a vstřebalo se z ní hodně vody. Špatně ale je i když je trvale řídká nebo ,,načechraná" - tam může být problém s trávením určité potraviny, nebo dysbióza - nerovnováha bakterií.

Co znamená když je světlá stolice?

Světlá stolice (až šedá) - vyskytuje se u zánětů žlučníku, žlučníkových kamenů, cirhózy jater. Může jít ale také o nedostatečnou činnost ledvin. Někdy může jít jen o důsledek užívání léků, které obsahují hydroxid hliníku, případně po vyšetření, při kterém se používá bariový test.

Co jíst při řídké stolici?

Vybírejte lehce stravitelné potraviny, jako je bílé pečivo, banány a rýže, mohou uklidnit podrážděné střevo. Vyhněte se potravinám, které mohou zhoršovat průjem, jako jsou pikantní jídla, vysoký obsah vlákniny a tuků. Zvyšte příjem tekutin.

Jak zahustit stolici?

Dobrý den, stolici mohou zahustit potraviny jako rýže, banán, těstoviny, brambory bez slupky apod. Mezi přípravky zahušťující stolici patří například Smecta, Loperamid či Imodium.

Jak má vypadat zdravá stolice?

Barva stolice by se měla pohybovat v různých odstínech hnědé, kvůli jídlu může získat krátkodobě jiný nádech. Pokud v ní ale přetrvává černá, červená, žlutá nebo zelená, možná jde o signál vnitřního krvácení, problémů s funkcí některých orgánů či závažného onemocnění.

Co znamená sliz ve stolici?

Opakovaná přítomnost viditelného množství hlenu ve stolici není normálním nálezem. Může znamenat (většinou ve spojení s dalšími příznaky jako krev ve stolici, průjmy, zácpa, křeče, hubnutí…) zánět střeva, nesnášenlivost některé složky potravy nebo přítomnost polypu střeva, či jiného nádoru tlustého střeva.

Jak vypada stolice při rakovine tlustého střeva?

stolice odcházející ve tvaru úzkého proužku. nadýmání, pocit plnosti, křeče. častý a bolestivý odchod větrů časté nucení na stolici.

Jak často se má chodit na stolici?

Lidé v průměru chodí jednou až dvakrát, někdo ale třeba třikrát a jiný i vícekrát. Pokud se cítíte v pořádku a je to pro vás dlouhodobě normální, v ničem nemusí být problém. Pokud jíte hodně obilovin, ovoce a zeleniny, tím pádem i hodně vlákniny, střeva se přirozeně vyprazdňují častěji.

Proč je žlutá stolice?

žlutá barva stolice ničemu nevadí. Je daná množstvím produkované žluči, ale také ovlivněna složením stravy, případně různými potravinovými doplňky (B komplex, karoteny..). Jestliže netrpíte průjmem, stolice není vodnatá ani s příměsí hlenu či krve a cítíte se fit, pak bych se čehokoliv nepatřičného neobávala.

Jakou barvu má zdravá stolice?

Stolice by měla být hnědá Lékaři nemají rádi červenou, fialovou nebo černou barvu stolice, vysvětlila Raymondová, protože tyto barvy obvykle signalizují krev. Nicméně zabarvení do červena může také být způsobeno konzumací červené řepy nebo třešní.

Jak má Zapachat stolice?

Vlivem nemléčných příkrmů mění stolice svou barvu více do hněda, někdy můžeme pozorovat také příměs hlenu. Stolice je většinou kašovitá a typický je pro ni hnilobný zápach. Denní počet je individuální, v průměru by se měl pohybovat mezi 2 až 3, ale znovu ani jedna stolice za den není ničím neobvyklým.

Co muze zpusobit krev ve stolici?

Krev ve stolici signalizuje různá onemocnění lišící se i svou závažností. Nejčastěji jde o hemeroidy, záněty střev, zánět jícnu, žaludeční vředy nebo rakovinu tlustého střeva.

Co pomaha na tuhou stolici?

Pomáhají i projímavé minerálky, například Šaratica. Není návyková, proto ji můžete pít dlouhodobě. Účinná je také denně lžička melasy či otrub (zamíchat do jogurtu). Nebo jitrocelové a lněné semínko: do šálku horké vody namočte na dvě hodiny 1 až 2 lžičky lněného nebo jitrocelového semínka a vypijte před spaním.

Co znamená zapáchající stolice?

Stolice sice nepatří mezi voňavou záležitost, na druhou stranu by neměla zapáchat jako hnilobná bažina. Nadmíru páchnoucí exkrement může zvěstovat různé infekce, celiakie, ulcerózní kolitidu (idiopatický střevní zánět) či dokonce Crohnovu nemoc.

Jak vypadá Dehtovitá stolice?

Dehtovitá stolice neboli meléna je černá, lepkavá, zapáchající stolice, která svým vzhledem připomíná dehet. Dehtovitá stolice je příznakem krvácení do horní části trávicího traktu. Takové krvácení může být důsledkem jícnových varixů, žaludečního vředu, dvanáctníkového vředu, případně některých dalších onemocnění.

Jak rozhýbat střeva?

Vyvážená strava, konzumace správných potravin Hodně vlákniny obsahují jablka, hrušky, bobule, banány, třešně, kiwi, švestky a citrusové plody. Dále také zelí, mrkev a brambory, pórek, červená řepa, luštěniny a celozrnné výrobky. Také ovocné šťávy a sušené ovoce jsou známé tím, že dokážou střevo rozpohybovat.

Co je hladova stolice a jak vypada?

hladová stolice, kterou dítě vylučuje při hladovění. A nezáleží na tom, zda je nedostatek potravy ve střevě vyvolán malým množstvím stravy nebo zvracením při jinak dostatečném příjmu potravy. Vzhled stolice je podobný různě řídkému špenátu. Četnost stolice je různá, spíše menší.

Proč mám pořád průjem?

Dlouhodobý průjem provází například zánětlivá onemocnění střev, poruchy funkce jater, žlučníku, slinivky břišní ale třeba i štítné žlázy. Důsledkem chronického průjmu může být závažný nedostatek některých vitamínů, minerálů a dalších živin.

Proč má stolice hnědou barvu?

Hnědé zbarvení stolice je způsobeno žlučovými barvivy (sterkobilin – jedna z odpadních látek vznikajících odbouráním bilirubinu ve střevě). Pokud do střeva nepřichází žluč (např. při kaméncích ve žlučovodu), je stolice světlá (tzv. acholická).

Co znamená když je zelená stolice?

Zelená stolice se objevuje u infekčního průjmu bakteriálního původu (může se ale také jednat o zabarvení v důsledku konzumace velkého množství listové zeleniny). Jasně červená stolice obvykle značí přítomnost krve, což může znamenat závažné poškození sliznice tlustého střeva nebo na problém v oblasti konečníku.

Jak zpevnit stolici?

Rýže je skvělým pomocníkem při průjmovém onemocnění. Nezatěžuje trávení, je vhodná při průjmu i následném zotavování v době, kdy si střeva musí znovu zvyknout na příjem potravy. Také má odvodňující účinek, takže dokáže stolici rychle zahustit. Uvařte bílou rýži doměkka, nesolte ji, ani nepoužívejte jiné koření.

FAQ

  • Proč je grilování nezdravé?

    Velkým zdravotním rizikem jsou karcinogenní látky, které vznikají v potravinách při vysokých teplotách. Největší nebezpečí vzniku těchto látek je, používáme-li nekvalitní uhlí a tučné maso. „Tuk odkapává na rozžhavené uhlí a žárem dochází k takzvané sekundární kontaminaci škodlivinami.Jak si zdravé grilovat? kupujte kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku. grilujte na žhavém uhlí nikoli na p...

  • Jak dlouho se má jíst oběd?

    Kdy si dát poslední jídlo? Poslední jídlo je obecně doporučováno cca 2-3 hodiny před ulehnutím. Citlivějším jedincům totiž mohou velké porce nebo špatně stravitelná jídla těsně před spaním způsobit pocity těžkosti a špatného trávení, které jim pak ztěžují usínání a narušují spánek. Kdy by se měl jíst oběd? Ten většinou odkládají na dobu, kdy jim to pracovní program co nejméně naruší. Hlad u nich p...

  • V jakých intervalech jíst?

    Jak často je dobré jíst? STOB již 30 let doporučuje jíst 3-5x denně podle toho, jak Vám to vyhovuje a také podle skladby vašeho jídelníčku. Základní pravidlo zní: Musíme jíst tolikrát, abychom neměli hlad. Kolik Snist jídla denně? Denně doporučujeme jíst tři až pět porcí. Dřívější přesvědčení, že častější konzumace menších porcí zvyšuje výdej energie na trávení jídla (tzv. termický efekt stravy, T...

  • Kdy se mají jíst sacharidy?

    Podle odborníků je nejlepší čas ke konzumaci sacharidů ve večerních hodinách, protože výzkumy ukázaly, že naše tělo ze zkonzumovaných sacharidů večer vyrobí hormon saturace leptin. Klíčem je však jíst zdravé sacharidy a ve skromných porcích.Kdy jíst sacharidy? Sacharidy jsou jediným zdrojem, který ke své aktivaci může a nemusí mít kyslík, z čehož plyne, že bývají využívány organismem jako zdroj en...

  • Kdy nejpozdeji večer jíst?

    Poslední jídlo je obecně doporučováno cca 2-3 hodiny před ulehnutím. Citlivějším jedincům totiž mohou velké porce nebo špatně stravitelná jídla těsně před spaním způsobit pocity těžkosti a špatného trávení, které jim pak ztěžují usínání a narušují spánek.Ideální čas na večeři je nejpozději hodinu až dvě před spaním – dáte-li si lehce stravitelné jídlo. Pokud však zvolíte spíše něco těžšího anebo s...

  • Jak správně smažit?

    Smažení se odehrává při teplotě mezi 150 až 190 stupni. To je daleko za hranicí, kdy voda vře a vypařuje se. Každá potravina je plná vody, takže jakmile ji vložíte do horkého tuku, dojde k prudkému vypařování téhle vnitřní vody a tuk bude bublat a prskat. Čím vyšší teplota tuku, tím bouřlivěji se tak bude dít.Jak smažit řízky aby byly měkké? Nikdy do pánve nedávejte moc plátků najednou. Rozehřátý...

  • Jak smažit zdravé?

    Na čem je nejzdravější smažit? Pokud si přeci jenom chceme něco doma usmažit tak je určitě nejvhodnější využít řepkový olej a to z těchto podstatných důvodů. Řepkový olej má nejnižších obsah nasycených mastných kyselin a naopak tomu má vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Díky tomu se přepaluje až při 240 stupních. Na čem smažit při dietě? Z rostlinných tuků jsou vhodné ty, které jsou t...

  • Kolik stojí Smazak?

    Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích.Jak udělat smažený sýr v troubě? Kdo vynalezl smažený sýr? Smažený sýr není úplně český vynález, protože je znám v evropské gastronomii v podstatě od středověku. Smažený sýr obalený v mouce a vejcích sám o sobě existoval už v Americe, Řecku nebo například na...

LEAVE A REPLY